29 Jan 2012

Επικοινωνία = Συναίσθημα


Η επικοινωνία δεν είναι μια τέχνη για την οποία δικαίωμα χρήσης έχουν μόνο οι επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τη κοινή γνώμη ή το κοινό-στόχος τους. Η επικοινωνία είναι μια τέχνη της οποία το δικαίωμα χρήσης έχουμε όλοι, προσπαθώντας να μεταφέρουμε ένα μήνυμα προς ένα συγκεκριμένο αποδέκτη ή ένα σύνολο. Η καθημερινότητα του κάθε ενός από εμάς βασίζεται στην επικοινωνία ούτως ώστε να έχει εξέλιξη. Άλλοι κάνουν την επικοινωνία επάγγελμά και κάποιοι άλλοι απλά περιορίζονται στις βασικές αρχές της, αφήνοντας την εξειδίκευση σε αυτούς που την επιζητούν.

Κατά καιρούς μέσω αυτής της στήλης έχω κάνει εκτενή αναφορά σε συγκεκριμένες τεχνικές της επικοινωνίας και ιδιαίτερα σε αυτές που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον κάθε επαγγελματία των δημοσίων σχέσεων. Το σημαντικό σε αυτές τις αναφορές είναι ο τελικός αποδέκτης, που σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, είναι το κοινό-στόχος που αναγνωρίζεται και επιδιώκει η κάθε επικοινωνιακή καμπάνια να επηρεάσει. Ακόμη και μέσω της στήλης αυτής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στόχος μου είναι ο επηρεασμός και η διαμόρφωση μιας πιο ξεκάθαρης αντίληψης για τον άλλοτε παρεξηγημένο κλάδο των δημόσιων σχέσεων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επιτέλους αποκτήσει τη δυναμική που του αναλογεί, καθορίζοντας ένα σημαντικό μέρος της επικοινωνίας που ακολουθείτε.

Η επικοινωνία βασίζεται κατά κύριο λόγο στο συναίσθημα. Πίσω από κάθε λέξη ή εικόνα κρύβονται συναισθήματα τα οποία μεταφέρονται στο υποσυνείδητο του κάθε κοινού-στοχος διαμορφώνοντας έτσι μια άποψη και μια πορεία. Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως ο ανθρώπινος νους μπορεί να βασίζεται σε διάφορα στοιχεία όπως για παράδειγμα τη λογική, ωστόσο το συναίσθημα είναι αυτό που καθορίζει την τελική απόφαση. Μπορεί κάποιοι να διαφωνείται… τη στιγμή όμως που το κάνετε αναλογιστείτε τα στοιχεία που σας επηρέασαν έτσι ώστε να φτάσετε σε αυτό το συμπέρασμα… κάπου εκεί θα αναγνωρίσετε και το συναίσθημα.

Σε κάθε σας κίνηση που επιδιώκει την επικοινωνία θα πρέπει να αναλογίζεστε παράλληλα το συναισθηματικό αντίκτυπο και κάπως έτσι θα μπορείτε να καθορίζετε τη στρατηγική που θα πρέπει ακολουθήσετε. Η διαμόρφωση και «εκμετάλλευση» του συναισθήματος μπορούν να αποτελέσουν τη συνταγή της επιτυχίας στην επικοινωνία, ωστόσο, ο σεβασμός και το μέτρο είναι επίσης αναγκαία.

Αφήστε τη λογική και τα δεδομένα να σας οδηγήσουν μέχρι ένα σημείο… δώστε όμως χώρο στο συναίσθημα για να διαμορφώσει την πορεία. Καλή επιτυχία.