16 Feb 2011

Φυλάγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά


Η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση είναι να φροντίσει να διασφαλίσει αλλά και να διαφυλάξει το μέλλον της. Αυτό συνεπάγει μια σειρά από ενέργειες οι οποίες πρέπει μια επιχείρηση να υλοποιήσει, μεταξύ των οποίων και η διαφύλαξη των αρχείων της! Έχουμε δει πολλά παραδείγματα εταιρειών να καταστρέφονται από τη μία μέρα στην άλλη λόγω της απώλειας του αρχείου τους! Θα αναρωτιέστε τώρα γιατί αναφέρομαι σε αυτό το θέμα μέσα από αυτή τη στήλη. Η απάντηση απλή… οι επιχειρήσεις χρειάζονται τις υπηρεσίες του κλάδου των δημοσίων σχέσεων, αλλά οι επιχειρήσεις χρειάζονται ακόμη περισσότερο την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαφύλαξη του αρχείου τους και απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών τους.

Συνομιλώντας με τον οικονομολόγο Μάριο Μαυρίδη για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την απώλεια του αρχείου μιας επιχείρησης μου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν θα ξεχάσω την μέρα που έχασα όλα τα αρχεία στο υπολογιστή μου, και μαζί με αυτά όλες τις αγαπημένες μου ψηφιακές φωτογραφίες. Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μου καταστράφηκε χωρίς προειδοποίηση και δεν είχα κανένα αντίγραφο των αρχείων. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να συμβεί κάτι κακό, γι’ αυτό η σωστή φύλαξη των δεδομένων στον υπολογιστή είναι απαραίτητη. Η φύλαξη δεδομένων είναι σημαντική σε προσωπικό επίπεδο και ακόμα πιο σημαντική σε εταιρικό επίπεδο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στο χώρο της πληροφορικής και του ιντερνέτ, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βασίζονται σε βάσεις δεδομένων και επικοινωνία με εξωτερικά δίκτυα. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν μια εταιρεία όπως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, χάσει τα αρχεία με τα στοιχεία των πελατών της. Πολύ πιθανό να μην εισπράξει χρήματα για μερικούς μήνες, χωρίς να μπορούν όμως να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού στους πελάτες της. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ως αποτέλεσμα απώλειας των δεδομένων τους. Μελέτες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ, καταδεικνύουν ότι οι μισές από τις επιχειρήσεις που χάνουν όλα τα ηλεκτρονικά τους αρχεία αναγκάζονται να κλείσουν, είτε αμέσως είτε σε διάστημα δύο ετών. Η εξάρτηση των επιχειρήσεων από τις βάσεις δεδομένων της είναι πλέον πολύ μεγάλη και καμία επιχείρηση δεν έχει την πολυτέλεια να μην λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τη φύλαξη και ασφάλεια των δεδομένων της.

Η ορθή φύλαξη και ασφάλεια των δεδομένων μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα για μια επιχείρηση. Υπάρχουν σήμερα στην αγορά αρκετές εύκολες, απλές και οικονομικές λύσεις για την αποτελεσματική φύλαξη και ασφάλιση των δεδομένων. Υπάρχουν προϊόντα που βοηθούν μια επιχείρηση να το φυλάξει τα δεδομένα της και να τα ασφαλίσει από εξωτερικούς κινδύνους από μόνη της ή μπορεί ακόμα να αγοράσει υπηρεσίες από εταιρείες που εξειδικεύονται στον τομέα αυτό. Θα ήταν χρήσιμο για την επιχείρηση να συμβουλευθεί κάποιον ειδικό έτσι ώστε να ακολουθήσει την καλύτερη δυνατή λύση. Οποιοδήποτε κόστος συνεπάγεται αυτή η διαδικασία θα πρέπει να θεωρηθεί ως επένδυση για την επιχείρηση. Όπως συνηθίζουν να λένε στην ασφαλιστική βιομηχανία, “Η ασφάλιση κοστίζει, όμως η μη ασφάλιση κοστίζει περισσότερο”».

Σοφό!