6 Apr 2011

Κάθε μορφή επικοινωνίας χρειάζεται στρατηγική


Μπορεί να μην εξειδικεύομαι στον κλάδο της διαφήμισης, ωστόσο, θέλω να πιστεύω πως η γενικότερη εμπλοκή μου στον τομέα της επικοινωνίας, μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να κρίνω καταστάσεις και φυσικά να έχω άποψη για την προσέγγιση διαφόρων εταιρειών σε ότι αφορά την προώθηση κάποιου brand, προϊόντος, υπηρεσίας κλπ.

Αν και ο ιδανικός συνδυασμός για την επιτυχημένη και αποδοτική εκστρατεία επικοινωνίας είναι η συμπερίληψη στη στρατηγική τόσο των δημοσίων σχέσεων (παραδοσιακών, αλλά και digital) όσο και του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, εγώ θα σταθώ στο τελευταίο κομμάτι επισημαίνοντας κάποια, κατά την άποψή μου, λάθη.

Η διαφήμιση είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο το οποίο κανείς πρέπει να χειρίζεται με πολλή προσοχή και μαεστρία, αφού λόγω υψηλού κόστους οι απαιτήσεις από τον πελάτη είναι ιδιαίτερα αυξημένες (γνωρίζουμε πως η διαφήμιση έχει άμεσα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις δημόσιες σχέσεις που είναι πιο μακροπρόθεσμη η αποδοτικότητά τους).

Έχω παρακολουθήσει επανειλημμένος λάθη που πιστεύω προκύπτουν λόγω έλλειψης στρατηγικής αλλά και γνώσεων, δύο από τα οποία (που ήρθαν στην αντίληψη μου πρόσφατα) σας παρουσιάζω πιο κάτω:

• Είναι λάθος να περιμένει μια εταιρεία να αποκτήσει άμεσα ή μεσοπρόθεσμα brand awareness τοποθετώντας μερικές outdoor διαφημιστικές πινακίδες σε συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου. Γιατί είναι λάθος; Γιατί εάν δεν γνωρίζει κανείς το brand μιας επιχείρησης και δεν έχει αποκτήσει μια οικειότητα με το λογότυπο ή το σλόγκαν, αυτό δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί οδηγώντας στα 100 χλμ/ώρα και μεταξύ πολλών άλλων παρόμοιων διαφημιστικών πινακίδων. Το αποτέλεσμα; Μηδαμινή αποδοτικότητα, ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

• Είναι λάθος μιας εταιρεία να παράγει ένα καταναλωτικό προϊόν το οποίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και γονείς και να επιλέγει να χορηγήσει μια τηλεοπτική εκπομπή ή σίριαλ που η θεματολογία του καταπιάνεται με προβληματικές οικογενειακές ιστορίες. Γιατί είναι λάθος; Γιατί ένα καταναλωτικό προϊόν που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και γονείς, το οποίο προκαλεί αισθήματα χαράς, δεν πρέπει να συνδέεται με ιστορίες δυστυχίας, οικογενειακής βίας κλπ. Το αποτέλεσμα; Σύγχυση μηνυμάτων και ενδεχόμενο μπούμερανγκ στις πωλήσεις.

Αυτά είναι δύο από πολλά παρόμοια παραδείγματα. Σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση επηρεάζει την κάθε μας απόφαση, θα πρέπει όλοι να αναθεωρήσουμε την προσέγγισή μας και φυσικά να αποκτήσουμε μια πιο στρατηγική τοποθέτηση σε κάθε μας κίνηση. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και φυσικά να σταματήσουμε τις εταιρείες να μειώνουν τα budget λόγω μη αποδοτικότητας. Δεν είναι το μέσο που ευθύνεται για αυτό… αλλά η έλλειψη στρατηγικής.