11 Apr 2010

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον απαραίτητα εργαλεία

ΣΤΟΥΣ χρήστες των social media, η φράση «Κοινωνία των πολιτών» δεν είναι άγνωστη. Η εικόνα του «ενεργού πολίτη» που κάνει υπαρκτό το αίτημα για «περισσότερη ελευθερία» και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ζωής εκείνου και των γύρω του αντικατοπτρίζεται σε fora, social blogs, wikis, podcasts, video και photo sharing platforms.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον απαραίτητα εργαλεία μάρκετινγκ – δημοσίων σχέσεων και δικτύωσης (networking). Και ο ορισμός του networking σύμφωνα με τον Steven D’Souza: «Networking is the art of building reciprocal relationships that help individuals and the community as a whole to achieve their goals». Καμιά φορά οι ορισμοί κάνουν όλη τη διαφορά. H «δικτύωση» έχει έναν πολύ καλό ορισμό. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να εκφραστεί και να δημιουργήσει μέσα σε μια συνταγμένη κοινωνία – αυτό είναι το ανθρωπιστικό νόημα της λέξης. Στα κοινωνικά δίκτυα συντασσόμαστε για να καλύψουμε τα κενά της καθημερινής μας ζωής: Γινόμαστε, συνειδητά, δημοσιογράφοι στην υπηρεσία του κοινού, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες με πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα, οργανώνουμε δομές για αποτελεσματική συνεργασία και θέτουμε κοινούς στόχους για την βελτίωση της ζωής μας.

Όλα αυτά απορρέουν από την απαίτησή μας για προσωπική ελευθερία και έκφραση. Απορρέουν από τον ορισμό της λέξης «Δικαίωμα». Στην παρουσίαση του Paul Dunay με τίτλο «7 ways Facebook will change your life» (http://www.slideshare.net/phdunay/7-ways-facebook-will-change-your-life) θα πάρετε μια ιδέα για το πως μπορεί το Facebook και η τεχνολογία RFID να ωθήσει τις επιχειρήσεις σε νέα στάδια καινοτομίας. Με γλαφυρότητα, ο Dunay περιγράφει την ιδανική μέρα με τους φίλους σας για ψώνια. Ένα σύστημα συνδεδεμένο με μια βάση δεδομένων που ξέρει σε ποιό μαγαζί βρίσκεστε και τι ψωνίσατε, ενημερώνει τους φίλους σας στο Facebook για τη γεωγραφική θέση και τις αγοραστικές προθέσεις σας. Καθώς συνεχίζετε τα ψώνια σας έχετε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τα καταστήματα και τα προϊόντα που αγοράσατε. Όλα τα στοιχεία αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων και εμφανίζονται στο Facebook ώστε να μπορέσετε να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας, οι οποίοι πλέον θα είναι σε θέση να κάνουν καλύτερες αγορές διαβάζοντας την δική σας αξιολόγηση. Αφού δείτε την παρουσίαση, σκεφτείτε πάλι τις έννοιες δικαίωμα – δικτύωση και θυμηθείτε ότι «όταν μιλάμε για δικαίωμα, εννοούμε έναν κύκλο ελευθερίας αυτόνομης δραστηριότητας του ατόμου και όχι την εκπλήρωση της υποχρέωσης κάθε ατόμου κατά έναν προκαθορισμένο τρόπο να προσφέρει τις δυνάμεις του για το καλό του συνόλου.»