6 Nov 2011

Η επικοινωνία δεν είναι «μπακάλικο»


Η επικοινωνία μια εταιρείας, ενός brand, μιας υπηρεσίας, ενός προϊόντος και όχι μόνο, για να πετύχει χρειάζεται σωστή στρατηγική και εξειδίκευση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις ανεπτυγμένες αγορές, οι επικοινωνιολόγοι κατέχουν σημαντικές και καίριες θέσεις σε μεγάλους οργανισμούς ακόμη και κράτη! Αυτό το αναφέρω, αν και για αρκετούς πιστεύω πως είναι αυτονόητο, καθώς δεν παύει να με εκπλήσσει καμιά φορά η αμάθεια και ημιμάθεια που χαρακτηρίζει διάφορους επιχειρηματίες όταν η συζήτηση πηγαίνει προς τον τομέα της επικοινωνίας.

Μου είναι πολύ δύσκολο και βαρετό κάποιες φορές, στα τέλη του 2011 να προσπαθώ ακόμη να μεταφέρω σε επιχειρηματίες το μήνυμα πως η εξέλιξη μιας επιχείρησης και η διαφοροποίησή της από τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό απαιτεί τον καθορισμό μιας επικοινωνιακής στρατηγικής και υλοποίηση της, με γνώμονα πάντοτε την στοχευμένη προσέγγιση και πορεία.

Στην Κύπρο (χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως αφορά όλες τις επιχειρήσεις), δυστυχώς η επικοινωνιακή προσέγγιση μιας εταιρείας θεωρείτε «είδος πολυτελείας». Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η επικοινωνία μπαίνει σε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη μοίρα, και αυτό αν και θα έλεγε κανείς πως είναι το λογικό, στην πραγματικότητα μάθε άλλο από σωστό είναι. Η κρίση για να ξεπεραστεί δεν χρειάζεται άμυνα και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Χρειάζεται δυναμική, εξωστρέφεια και στοχευμένη επικοινωνιακή στρατηγική.

Από την άλλη, οι ειδικοί του κλάδου της επικοινωνίας, είτε αυτοί είναι στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, της διαφήμισης ή του μάρκετινγκ πρέπει να γνωρίζουν πώς να τροποποιούν την στρατηγική που καθορίζουν με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες της αγοράς. Η επικοινωνιακή προσέγγιση δεν απέχει καθόλου από ένα ζωντανό οργανισμό, όπου τα δεδομένα διαμορφώνονται καθημερινά, οι ανάγκες αλλάζουν και φυσικά τα θέλω. Και σε αυτό το σημείο επαναλαμβάνω τις λέξεις ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ. Η διαμόρφωση ενός επικοινωνιακού πλάνου οφείλει να προέρχεται μέσα από ενδελεχή έρευνα αγοράς και διαμόρφωση σφαιρικής εικόνας για τις ανάγκες των καταναλωτών ή γενικότερα του κοινού-στόχο στο οποίο επιθυμούμε να απευθυνθούμε. Με αυτό τον τρόπο, η επικοινωνία γίνεται πιο στοχευμένη και δεν επιδιώκει απλά την υλοποίηση μιας γενικής «επικοινωνιακής εκστρατείας», ανεξαρτήτου του θετικού αντίκτυπου που αυτή θα έχει στο προϊόν, brand, την επιχείρηση κλπ.

Η επικοινωνία δεν είναι «μπακάλικο», επομένως η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να μετριέται με βάση τα οφέλη που μπορεί να έχει μια στοχευμένη εκστρατεία σε μια επιχείρηση παρά για το εάν είναι ακριβή ή φθηνή λες και μιλάμε για ντομάτες και αγγούρια…

10 Jul 2011

Η δύναμη του SWOT analysis


Ανάλογα με τους στόχους μιας επιχείρησης, οι επαγγελματίες του κλάδου των δημοσίων σχέσεων διαμορφώνουν και την επικοινωνιακή στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Ένα απλό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να καταλήξουμε με απλά βήματα σε μια στρατηγική προσέγγιση, είναι το SWOT analysis (Strengths – δυνάμεις, Weaknesses – αδυναμίες, Opportunities – ευκαιρίες, Threats – κίνδυνοι

Κατά την ανάλυση SWOT μελετώνται τα δυνατά (Strengths) και αδύνατα (Weaknesses) σημεία μίας επιχείρησης/οργανισμού, καθώς και οι ευκαιρίες (Opportunities) και οι απειλές (Threats) που υπάρχουν.

Τα δυνατά και αδύνατα σημεία αφορούν επί το πλείστον το εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης καθώς προκύπτουν από τους εσωτερικούς πόρους που αυτή κατέχει (π.χ. ικανότητες προσωπικού και στελεχών, ιδιότητες και χαρακτηριστικά της επιχείρησης, τεχνογνωσία, χρηματοοικονομική υγεία και ικανότητα να ανταποκριθεί σε νέες επενδύσεις, κλπ.).

Αντιθέτως οι ευκαιρίες και οι απειλές αντανακλούν μεταβλητές του εξωτερικού κυρίως περιβάλλοντος της επιχείρησης τις οποίες η επιχείρηση θα πρέπει να εντοπίσει, να προσαρμοστεί σε αυτές ή ακόμα και να τις προσαρμόσει όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό (π.χ. είσοδος νέων ανταγωνιστών, ρυθμίσεις στο νομικό περιβάλλον, δημιουργία ή/και εμφάνιση νέων αγορών, κλπ.).

• Strengths – Δυνατά σημεία: Ποια είναι τα δυνατά σημεία ή τα σημεία υπέρ; Τα προτερήματα; Τι αναγνωρίζει η αγορά ως τέτοια; Τι χρειάζεται για να συντηρηθούν αυτά; Tι ξεχωριστό προσφέρουν στην αγορά (added value);

• Weaknesses – Αδύνατα σημεία: Tι χρειάζεται βελτίωση π.χ. εξυπηρέτηση πελατών; Τι πρέπει να αποφύγετε; Τι θεωρεί η κοινή γνώμη;

• Opportunities – Ευκαιρίες: Ποιές είναι οι νέες ευκαιρίες; Ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς; Πρόοδος στην τεχνολογία και έρευνα; Αλλαγές στη νομοθεσία και στην χάραξη πολιτικής; Κοινωνικές εξελίξεις, αλλαγές στον τρόπο ζωής;

• Threats – Κίνδυνοι: Ανάλυση του ανταγωνισμού; Ποιότητα προϊόντων/ υπηρεσιών; Πρόοδος τεχνολογίας που απαιτεί γρήγορη προσαρμογή; Οικονομική κατάσταση;

Η SWOT analysis σας βοηθά να καταλάβετε τη θέση σας στην αγορά και βάσει αυτής, να χαράξετε μαζί με τους επαγγελματίες του κλάδου των δημοσίων σχέσεων την στρατηγική σας επιλογή που μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά, βήμα-βήμα, ώστε να είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη στις εκάστοτε συγκυρίες και εφόσον αυτό χρειαστεί. Έτσι, θα έχετε προνοήσει τα βασικά βήματα και θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε ακόμα και το ενδεχόμενο μιας επικοινωνιακής κρίσης με περισσότερη ψυχραιμία και μεθοδικότητα.

8 May 2011

Social Media: Πρωταγωνιστές… εμείς


Σχεδόν το 50% των Κυπρίων χρηστών έχουν δημιουργήσει προφίλ σε κάποια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης (social networking), ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 45%. Το ποσοστό αυτό αποτελεί μια περίτρανη απόδειξη ότι η διείσδυση του internet στη ζωή του καθενός είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Πέραν της χρήσης των Social Media από τους καθημερινούς χρήστες, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε εταιρείες να κάνουν διάλογο με τον πελάτη τους. Μπορούν να λανσάρουν προϊόντα με έναν πιο ανθρώπινο και διαδραστικό τρόπο, να τραβήξουν πιο εύκολα την προσοχή του κοινού τους, να κτίσουν εμπιστοσύνη και να ακούσουν τη δική του άποψη.

Διανύοντας ακόμη μια προεκλογική περίοδο, η έμφαση που έχει δοθεί από τους υποψήφιους βουλευτές στα Social Media είναι δεδομένη, καθώς όλοι μας έχουμε δεχθεί καταιγισμό friend request από άτομα που δεν γνωρίζουμε (ούτε το επιδιώξαμε) ή event invitations για συγκεντρώσεις προεκλογικού χαρακτήρα. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση των Social Media αναδείχθηκε σε μια «γελοία υπερπροσπάθεια» με πρωταγωνιστές υπέρ-ήρωες και άστοχα σλόγκαν, σε γενικές γραμμές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς μια συνεχή ανάπτυξη, χρήση και αποδοχή των πλεονεκτημάτων των Social Media, σε όλους τους τομείς. Είμαι σίγουρος πως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα επεκτείνεται διαρκώς… και πολύ καλά θα κάνει!

Σας παραθέτω πιο κάτω ένα άρθρο του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron και σας αφήνω να καταλάβετε γιατί είναι απαραίτητο πλέον οι υποψήφιοι, και ειδικότερα οι νέοι, να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) για την προώθηση των απόψεων τους.

Αναφέρει λοιπόν ο Cameron: «Οι παλιές απαντήσεις, τις οποίες παραδοσιακά έδιναν οι πολιτικοί και άκουγαν οι πολίτες, δεν λειτουργούν στη σύγχρονη εποχή. Αν δεν καταλάβουν τα πολιτικά κόμματα τις δυνάμεις, που προκαλούν αυτήν την ατμόσφαιρα, ταχύτατα θα μετεξελιχθούν σε παρωχημένους θεσμούς. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι δυνάμεις; Κατ’ αρχάς το Ίντερνετ. Έχει μεταμορφώσει τις ζωές μας και τώρα μεταβάλλει την πολιτική μας κουλτούρα. Έχει οδηγήσει στη γέννηση μιας νέας εποχής πολιτικής επικοινωνίας.»

Και συνεχίζει:

«Η δεύτερη δύναμη που αλλάζει τον κόσμο μας συνδέεται με την πρώτη: Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, οι νέοι πολίτες ασχολούνται και συμμετέχουν όλο συχνότερα και ενεργότερα με την πολιτική. Μόνο που δεν είναι πια η παραδοσιακή μορφή πολιτικής δραστηριοποίησης, κατά την οποία έπρεπε να ενταχθείς σε ένα πολιτικό κόμμα και να περνάς τον χρόνο σου από πόρτα σε πόρτα. Τα online κοινωνικά δίκτυα φέρνουν κοντά εκατομμύρια πολίτες στο όνομα κοινών συμφερόντων, όπως η καταπολέμηση της φτώχειας και η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Δεν είναι το έργο μιας γενιάς, ενοχλημένης από την πολιτική, αλλά μιας γενιάς, αποξενωμένης από την παραδοσιακή πολιτική.»

6 Apr 2011

Κάθε μορφή επικοινωνίας χρειάζεται στρατηγική


Μπορεί να μην εξειδικεύομαι στον κλάδο της διαφήμισης, ωστόσο, θέλω να πιστεύω πως η γενικότερη εμπλοκή μου στον τομέα της επικοινωνίας, μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να κρίνω καταστάσεις και φυσικά να έχω άποψη για την προσέγγιση διαφόρων εταιρειών σε ότι αφορά την προώθηση κάποιου brand, προϊόντος, υπηρεσίας κλπ.

Αν και ο ιδανικός συνδυασμός για την επιτυχημένη και αποδοτική εκστρατεία επικοινωνίας είναι η συμπερίληψη στη στρατηγική τόσο των δημοσίων σχέσεων (παραδοσιακών, αλλά και digital) όσο και του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, εγώ θα σταθώ στο τελευταίο κομμάτι επισημαίνοντας κάποια, κατά την άποψή μου, λάθη.

Η διαφήμιση είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο το οποίο κανείς πρέπει να χειρίζεται με πολλή προσοχή και μαεστρία, αφού λόγω υψηλού κόστους οι απαιτήσεις από τον πελάτη είναι ιδιαίτερα αυξημένες (γνωρίζουμε πως η διαφήμιση έχει άμεσα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις δημόσιες σχέσεις που είναι πιο μακροπρόθεσμη η αποδοτικότητά τους).

Έχω παρακολουθήσει επανειλημμένος λάθη που πιστεύω προκύπτουν λόγω έλλειψης στρατηγικής αλλά και γνώσεων, δύο από τα οποία (που ήρθαν στην αντίληψη μου πρόσφατα) σας παρουσιάζω πιο κάτω:

• Είναι λάθος να περιμένει μια εταιρεία να αποκτήσει άμεσα ή μεσοπρόθεσμα brand awareness τοποθετώντας μερικές outdoor διαφημιστικές πινακίδες σε συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου. Γιατί είναι λάθος; Γιατί εάν δεν γνωρίζει κανείς το brand μιας επιχείρησης και δεν έχει αποκτήσει μια οικειότητα με το λογότυπο ή το σλόγκαν, αυτό δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί οδηγώντας στα 100 χλμ/ώρα και μεταξύ πολλών άλλων παρόμοιων διαφημιστικών πινακίδων. Το αποτέλεσμα; Μηδαμινή αποδοτικότητα, ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

• Είναι λάθος μιας εταιρεία να παράγει ένα καταναλωτικό προϊόν το οποίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και γονείς και να επιλέγει να χορηγήσει μια τηλεοπτική εκπομπή ή σίριαλ που η θεματολογία του καταπιάνεται με προβληματικές οικογενειακές ιστορίες. Γιατί είναι λάθος; Γιατί ένα καταναλωτικό προϊόν που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και γονείς, το οποίο προκαλεί αισθήματα χαράς, δεν πρέπει να συνδέεται με ιστορίες δυστυχίας, οικογενειακής βίας κλπ. Το αποτέλεσμα; Σύγχυση μηνυμάτων και ενδεχόμενο μπούμερανγκ στις πωλήσεις.

Αυτά είναι δύο από πολλά παρόμοια παραδείγματα. Σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση επηρεάζει την κάθε μας απόφαση, θα πρέπει όλοι να αναθεωρήσουμε την προσέγγισή μας και φυσικά να αποκτήσουμε μια πιο στρατηγική τοποθέτηση σε κάθε μας κίνηση. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και φυσικά να σταματήσουμε τις εταιρείες να μειώνουν τα budget λόγω μη αποδοτικότητας. Δεν είναι το μέσο που ευθύνεται για αυτό… αλλά η έλλειψη στρατηγικής.

16 Feb 2011

Φυλάγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά


Η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση είναι να φροντίσει να διασφαλίσει αλλά και να διαφυλάξει το μέλλον της. Αυτό συνεπάγει μια σειρά από ενέργειες οι οποίες πρέπει μια επιχείρηση να υλοποιήσει, μεταξύ των οποίων και η διαφύλαξη των αρχείων της! Έχουμε δει πολλά παραδείγματα εταιρειών να καταστρέφονται από τη μία μέρα στην άλλη λόγω της απώλειας του αρχείου τους! Θα αναρωτιέστε τώρα γιατί αναφέρομαι σε αυτό το θέμα μέσα από αυτή τη στήλη. Η απάντηση απλή… οι επιχειρήσεις χρειάζονται τις υπηρεσίες του κλάδου των δημοσίων σχέσεων, αλλά οι επιχειρήσεις χρειάζονται ακόμη περισσότερο την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαφύλαξη του αρχείου τους και απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών τους.

Συνομιλώντας με τον οικονομολόγο Μάριο Μαυρίδη για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την απώλεια του αρχείου μιας επιχείρησης μου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν θα ξεχάσω την μέρα που έχασα όλα τα αρχεία στο υπολογιστή μου, και μαζί με αυτά όλες τις αγαπημένες μου ψηφιακές φωτογραφίες. Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μου καταστράφηκε χωρίς προειδοποίηση και δεν είχα κανένα αντίγραφο των αρχείων. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να συμβεί κάτι κακό, γι’ αυτό η σωστή φύλαξη των δεδομένων στον υπολογιστή είναι απαραίτητη. Η φύλαξη δεδομένων είναι σημαντική σε προσωπικό επίπεδο και ακόμα πιο σημαντική σε εταιρικό επίπεδο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στο χώρο της πληροφορικής και του ιντερνέτ, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βασίζονται σε βάσεις δεδομένων και επικοινωνία με εξωτερικά δίκτυα. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν μια εταιρεία όπως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, χάσει τα αρχεία με τα στοιχεία των πελατών της. Πολύ πιθανό να μην εισπράξει χρήματα για μερικούς μήνες, χωρίς να μπορούν όμως να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού στους πελάτες της. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ως αποτέλεσμα απώλειας των δεδομένων τους. Μελέτες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ, καταδεικνύουν ότι οι μισές από τις επιχειρήσεις που χάνουν όλα τα ηλεκτρονικά τους αρχεία αναγκάζονται να κλείσουν, είτε αμέσως είτε σε διάστημα δύο ετών. Η εξάρτηση των επιχειρήσεων από τις βάσεις δεδομένων της είναι πλέον πολύ μεγάλη και καμία επιχείρηση δεν έχει την πολυτέλεια να μην λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τη φύλαξη και ασφάλεια των δεδομένων της.

Η ορθή φύλαξη και ασφάλεια των δεδομένων μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα για μια επιχείρηση. Υπάρχουν σήμερα στην αγορά αρκετές εύκολες, απλές και οικονομικές λύσεις για την αποτελεσματική φύλαξη και ασφάλιση των δεδομένων. Υπάρχουν προϊόντα που βοηθούν μια επιχείρηση να το φυλάξει τα δεδομένα της και να τα ασφαλίσει από εξωτερικούς κινδύνους από μόνη της ή μπορεί ακόμα να αγοράσει υπηρεσίες από εταιρείες που εξειδικεύονται στον τομέα αυτό. Θα ήταν χρήσιμο για την επιχείρηση να συμβουλευθεί κάποιον ειδικό έτσι ώστε να ακολουθήσει την καλύτερη δυνατή λύση. Οποιοδήποτε κόστος συνεπάγεται αυτή η διαδικασία θα πρέπει να θεωρηθεί ως επένδυση για την επιχείρηση. Όπως συνηθίζουν να λένε στην ασφαλιστική βιομηχανία, “Η ασφάλιση κοστίζει, όμως η μη ασφάλιση κοστίζει περισσότερο”».

Σοφό!

12 Jan 2011

Η ύφεση και η αξία της επικοινωνίας


Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και αρνητικού κλίματος, οι καταναλωτές προσανατολίζονται στην αξία, οι επιχειρήσεις ανησυχούν για τη ρευστότητά τους και οι εργαζόμενοι κυριεύονται από αισθήματα ανασφάλειας για τις θέσεις εργασίας τους. Σε ένα τέτοιο κλίμα, η πιο λανθασμένη κίνηση είναι να σταματήσει μια επιχείρηση τις δαπάνες για την επικοινωνιακή της στρατηγική, μέσω των δημοσίων σχέσεων και του marketing.

Το κλειδί, είναι να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι ανάγκες των πελατών και των συνεργατών έχουν αλλάξει και η προσαρμογή των στρατηγικών στη νέα πραγματικότητα αποτελεί μόνοδρομο.

• Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην επικοινωνία κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, μπορεί να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά και την αποδοτικότητα των επενδύσεων.
• Οι καταναλωτές διαθέτουν περισσότερο χρόνο, ψάχνοντας για διαρκή αγαθά και διαπραγματεύονται σκληρότερα στο σημείο πώλησης. Σήμερα είναι πιο πρόθυμοι από ποτέ να αναβάλουν τις αγορές ή να αγοράζουν λιγότερο. Οι αξιόπιστες μάρκες μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα νέα προϊόντα με επιτυχία, αλλά το ενδιαφέρον σε νέα εμπορικά σήματα και νέες κατηγορίες εξασθενίζει.
• Οι καταναλωτές αναζητούν τις καλύτερες τιμές. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις μειώσουμε. Χρειάζεται όμως να προσφέρουμε εξαιρετικές τιμές ως προσφορές ανά διαστήματα. Επίσης μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα σε σχέση με την εκπτωτική τιμή και να επιβραβεύσουμε τους «πιστούς» καταναλωτές.
• Σε όλους τους τομείς εκτός από μερικές κατηγορίες τεχνολογίας, όπου οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ισχυρές, οι εταιρείες είναι σε μια μάχη για το μερίδιο αγοράς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επιβίωση. Είναι απαραίτητη λοιπόν η γνώση της διάρθρωσης του κόστους. Οι ισχυρές επιχειρήσεις θα εκτοπίσουν, κερδίζοντας μερίδια αγοράς, αλλά οι μικρότερες εταιρείες, με υγιείς ισολογισμούς, αυτό μπορούν να το κάνουν ενδεχομένως με συγχωνεύσεις.
• Ίσως το σημαντικότερο απ’ όλα είναι το ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε βασικές αξίες. Παρ’ όλο που οι περισσότερες επιχειρήσεις απολύουν εργαζομένους, οι διοικήσεις θα πρέπει ταυτόχρονα να επενδύσουν στην πίστη όσων εργαζομένων διατηρούν, επιμένοντας στην ποιότητα και όχι στην επιφανειακή εξέταση. Οι διοικήσεις χρειάζεται να ασχοληθούν, δίνοντας περισσότερο από το χρόνο τους, τόσο στους εργαζομένους όσο και στους πελάτες – καταναλωτές.

Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις δεν εγκαταλείπουν τις στρατηγικές επικοινωνίας σε περιόδους κρίσεις. Τις προσαρμόζουν!